De ce ai nevoie de freon?

Anul 2012, luna iunie.

images.jpg
Sursă foto: pinterest

O lună până ce împlinesc 18 ani. Ieeeei!!!! În sfârșit voi putea conduce și eu mașina. Daaaar…până să ajung să conduc mașina e necesar să urmez școala de șoferi, ca să iau permisul.

Cam așa a început totul. Am început să caut un instructor auto și m-am apucat de treabă. La prima oră mi s-a prezentat mașina cu tot ce are ea, de la motor, până la plăcuțele de frâne, ambreiaj, cutia de viteze  și câte și mai câte. Știți ce greu este pentru o fată să rețină toate aceste componente, mai ales că la examenul teoretic sunt prezente întrebări de mecanică? Când mi-a ”făcut cunoștință” domnul instructor cu mașina, mă uitam ca mâța-n calendar și dădeam ochii peste cap întrebându-mă dacă într-adevăr lucrurile alea îmi vor folosi vreodată.

Am pornit mașina cu emoții ( mari…foarte mari). Prima dată la volanul unei mașini. Ce senzații, ce sentiment, ceva de speriat. Într-un final am prins eu șmecheria cu schimbatul vitezelor, cu apăsatul ambreiajului, frânei, accelerației, cu reglarea scaunului, oglinzilor. Mă descurcam din ce în ce mai bine și eram tare mândră că am reușit să fac și acest pas. Să mai spun de parcări? Dificile la început, dar logice să spun așa. Fiecare tip de parcare are câteva repere, iar dacă ții cont de ele, cu siguranță vei avea o parcare așa cum îți dorești.

Orele de condus se scurgeau rapid și venea cam timpul să merg să dau examenul teoretic. Câte emoții am avut și la acel examen! Și aste pentru că îmi doream atât de mult să iau permisul auto. Totul a fost bine în cele din urmă, promovând examenul teoretic. Fericire mare. Deocamdată. Greul abia urma. Proba practică. Ești sau nu un șofer bun?

După lungi amânări, a venit și ziua când a trebuit să îmi iau inima în dinți și să mă prezint la examen. În acele momente, simțeam că îmi tremură tot corpul. Abia când a venit doamna examinator am început și eu să mă liniștesc cât de cât, disimulând că totul este în regulă. Am pornit mașina, nu înainte de a verifica scaunul, oglinzile și de a-mi pune centura de siguranță, m-am asigurat și am plecat. Spre ”norocul” meu, am nimerit o doamnă examinator și nu un domn. Spun ”noroc” fiindcă la început credeam că voi scăpa ieftin fiind femeie, dar nu a fost așa. Pe lângă faptul că a trebuit sa conduc în condiții de stres, mi se mai puneau și întrebări din Legislație, deși examenul teoretic îl dădusem deja. Asta mi s-a părut tare aiurea. Imaginați-vă: Încordați la volan străduindu-vă să fie totul bine și să nu lăsați emoțiile să vă conducă, și să mai fiți și atenți să răspundeți Corect! la întrebările examinatorului. TERIBIL!!! Pe lângă parcările pe care a trebuit să le execut, întoarcerea înapoi, întoarcerea din 3 mișcări..Ghiciți ce!…a trebui să răspund la o întrebare de mecanică: ”-Ce este FREONUL, domnișoară?”

În mintea mea:”- WTF? Pe bune? Ce Doamne-iartă-mă mai e și ăsta?

Doamna examinator pe un ton răspicat : -” Domnișoară, nu vă este cald? Sunt 35 de grade afară. Porniți odată aerul ăla condiționat!!!”

Eu ( cu o voce de mielușel/ mielușea) : ”- Daaaarrr, e pornit.

Doamna examinator iritată: Înseamnă că nu mai ai Freon auto. Ia spuneți-mi, ce este acela un Freon? La ce folosește? Cu siguranță ați învățat despre el.”

Eu ( deja mă pierdeam în cuvinte fiind și atentă la trafic și la ea…că De!…): – FREONUL…păăăăiii.. Fre….onul este…. ( brusc mi-am adus aminte de Fred și Barney din Familia Flintstone.. pare poate ceva ciudat..dar așa mi-am adus aminte ce înseamnă freonul.pentru că ei aveau aer din toate părțile numind asta aer condiționat..hahahaha )… FREONUL este cel mai important element care contribuie la răcirea aerului într-un aparat de aer condiționat.

Doamna examinator: ”- În sfârșit cineva care știe ce e acela un freon! Felicitări! M-am lămurit. Ați promovat examenul auto. De astăzi sunteți șoferiță!”


 

POFTIM? Doar pentru că am bolborosit despre ce este Freonul am luat permisul auto?  Interesant. Freon mașină sau mașină freon? Hmm…

10482571_666113850139056_6095877084033985180_n
Sursă foto: SuperBlog 

Mai târziu am avut surpriza ca acest Freon să mă ”mai ajute” o dată. Eram în drum spre București, vara, aproape 40 de grade, undeva prin Buzău. Nu mai aveam mult până să ajung, dar eu simțeam că leșin la volan. Și nu..nu era din cauză că aș fi anemică sau că nu mâncasem..Era de la căldura din mașină. Am rămas fără Freon. ( ”Tocmai acum te-ai găsit? Uoof.” ). Fiind o norocoasă de fel ( Glumesc..am tot ghinionul din lume…dar aceea a fost  chiar o zi norocoasă), am văzut pe un panou mare scris FREON AUTO BUCUREȘTISalvarea mea!!!!  Aerul din mașina parcă nu mai era aer..era aproape inexistent. Opresc mașina, iau telefonul și intru pe internet să caut mai multe informații despre cum îmi pot încărca aparatul de aer condiționat cu freon.

Această echipă care se ocupă cu așa ceva are peste 10 ani experiență în acest domeniu. Foarte tare. Îmi place ce am găsit. Îi sun rapid și le spun problema mea. Totul era rezolvat, doar că trebuia să ajung în București. Am mers drumul de la Buzău la București cu geamul deschis ca să am aer, iar cum am ajuns, i-am și sunat să îmi rezolv problema. Nu puteam sta așa. În niciun caz!!!

freon-auto-11.jpg
Sursă foto: SuperBlog

Așa am aflat că am nevoie și de igenizare AC, serviciu care elimină definitiv mirosurile neplăcute din sistemul de climatizare al mașinii. Bucuroasă, mi-am igenizat mașina, mi-am reîncărcat cu freon sistemul de climatizare COMOD, RAPID și IEFTIN!

Cu siguranță, data viitoare când voi mai avea nevoie, voi apela tot la această echipă fiindcă mi s-a oferit consultanță de specialitate gratuită, prețul este accesibil fie că merg la service, fie că vin ei la domiciliu, iar tot acest proces nu durează mai mult de 30 de minute.

Așadar, dacă aveți vreodată nevoie de reîncărcare freon, nu ezitați să luați legătura cu cei de la www.freon-auto.com și cu siguranță nu veți fi dezamăgiți!


Freee..onn… Fr(i)eeee..nds, până data viitoare, aveți grijă ca atunci când porniți la drum, să aveți FREON!

Cu drag, articol scris pentru SuperBlog Spring 2016, Proba nr. 8- o adevărată provocare!

 

2 gânduri despre “De ce ai nevoie de freon?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s