80 de zile

Așa cum nu știm când ne naștem, așa nu vom ști nici când vom părăsi această lume. Nu știm de la început care este menirea noastră pe acest pământ, dar cu siguranță știm că vrem să călătorim, să descoperim lumea, să ne găsim un locușor al nostru, să ne descoperim.

Nu am întâlnit pe nimeni până acum care să-mi spună că nu îi place să călătorească, să descopere și altceva decât propria curte , propriul oraș sau apartament. Indiferent de ce distanță este vorba, eu cred că avem asta în sânge: să călătorim. Ne place aventura, dar și liniștea, iubim necunoscutul și îl înfruntăm, ne place să descoperim alte popoare , alte tradiții,  să încercăm delicii culinare din diferite țări, să învățăm un dans specific locului pe care îl vizităm, ne fascinează oamenii și călătoriile. Acolo unde e ceva nou și palpitant, provocator, acolo suntem și noi. Eu și logodnicul meu.

download (2).jpg
Sursă foto: Pinterest

Am iubit istoria de la început și continui să o fac. Iubesc tradițiile și mâncarea ( în sfărșit pot să recunosc asta fără să mă simt vinovată..ha ha ha). Personal, îmi place să cred că în orice există o istorie, o poveste de zis, iar de cele mai multe ori fiecare fel de mâncare are ceva care îl face special: tradiție, istorie, evenimente. Eu împletesc istoria cu mâncarea, mâncarea cu locuri noi, locurile noi cu oameni noi. Complicat , nu?

Chiar deloc. Îmi aduc aminte cum am descoperit pentru prima oare lumea și aventura. Am primit în dar de ziua mea o carte: Ocolul Pământului în 80 de zile, scrisă de unul dintre preferații mei, Jule Verne, care, prezenta povestea unui domn londonez pe nume Phileas Fogg, un domn de o inteligență și precizie extraordinară. Acest domn, a pus un pariu  cu un prieten al său de la club că poate să facă ocolul  Pământului în doar 80 de zile, pe suma de 20.000 lire. Toată acțiunea se întămpla în anul 1872, iar alături de el, l-a luat pe noul său valet, un barbat francez, pe nume Jean Passeoartout. Cu siguranță cunoașteți această carte. Ea mi-a marcat copilăria și a insuflat în sufletul meu dorința de aventură, de cunoaștere.

Dar..oare ce ar fi să iau exemplu? Cum ar fi să călătorești 80 de zile oriunde în lumea asta? Oare ce aș vizita? Cu ce aș pleca? Cu cine? Ce iau cu mine? Asta da provocare.

pga8lmdmrixz
Priveliște din Pizza Hut din Cairo spre piramide. Sursă foto: pinterest

Dacă ar fi să aleg câteva circuite culturale Christian Tour, cu siguranță nu aș rata: Egipt, Turcia, Rusia, Spania, Italia, Elveția. Lista mea este foarte lungă, scrisă cu cerneală în jurnalul meu de călătorii, însă mă opresc la un Top 6 pentru mine. Îmi doresc foarte mult să văd  toate obiectivele turistice din fiecare țară, și anume: Egiptul Antic cu piramidele sale și să mănânc la Pizza Hut din Cairo care oferă o priveliște unică spre piramide, bazarul din Istanbul, să beau o cafea turcească pe malul Bosforului, Kremlinul din Moscova, Muzeul Ermitaj, Catedrala Sfântul Vasile, Piața Roșie ( Rusia),  Sagrada Familia din Spania, Colosseum, Turnul din Pisa,  Alpii elvețieni și Castelul Chillon.

 

Bamboo-forest-of-Arashiyama-near-Kyoto-Japan-shutterstock_538203115
Pădurea de bambus Arashiyama, lângă Kyoto, în Japonia. sursă foto: christiantour.ro

Dacă ar fi să aleg câteva circuite exotice Christian Tour cred că nu aș sta pe gânduri și aș alege:  India, China, Japonia și Thailanda.Nici nu știu cu ce obiective turistice să încep. Aș vizita tot ce se poate și ar fi cu siguranță cea mai frumoasă experiență din viața mea.

Îmi permit să visez cu ochii deschiși pentru o clipă.

Cu cine aș pleca pentru 80 de zile?

– Cu logodnicul meu, evident. Ne leagă foarte mult spiritul aventurier și dorința de ducă, călătorit, iar după această experiență provocatoare, cred că vom deveni mai apropiați.

Ce am lua cu noi?

-bani ca să ne putem cumpăra suveniruri , să achităm biletele la obiectivele turistice și să avem acolo în caz de..;

-un aparat de fotografiat și vreo 2-3 carduri de 120 GB fiecare ca să fim siguri că putem inmortaliza toate momentele ( plus încărcător, husă);

-telefoanele mobile pentru a putea să ne sunăm familiile să știe de noi că suntem bine ( plus încărcătoare);

-haine alese cu grijă pentru fiecare loc pe care îl vom vizita ( haine groase, haine subțiri, de sezon); șepci și pălării pentru a ne feri de soare acolo unde este cazul;

-rucsac și încălțăminte confortabilă;

-cremă cu factor de protecție ( las acasă produsele de make-up pentru că prefer ca în vacanțe să iau o pauză, să fie totul natural, să nu am grija demachierii, machierii și tot așa, iar crema cu factor de protecție este esențială indiferent de anotimp, pentru că ne protejează de razele nocive și o aplic zilnic indiferent unde mă aflu); cremă hidratantă pentru față și corp, o cremă pentru țânțari ( nu strică așa ceva în bagaj, nu știi când ai nevoie), lucruri de igienă;

-pașapoartele și buletinele;

-voia bună și multe zâmbete.

Ce obiective am vizita? 

OHHH..Foarte multe. Pe lângă obiectivele turistice pe care vi le-am prezentat mai sus care fac parte din circuite culturale Christian Tour am vizita următoarele:

Ancient_ruins_of_the_great_temple_of_hatshepsut_karnak_temple_luxor_egypt
Marele templu al lui Hatshepsut – Luxor, Egipt, sursă foto: christiantour.ro

În EGIPT vrem să vizităm neapărat Marele templu al lui Hatshepsut- Luxor, Valea Regilor și să ne plimbăm pe un vas de croazieră pe Nil. De mâncat, după cum v-am zis, nu vom rata Pizza Hut , dar neapărat vrem să gustăm falafel ( originea falafelului se află în Egipt), Molokheyyah ( o altfel de supă preparată din frunze de iută) și Koshari, preparatul național al Egiptului.

 

În TURCIA ne dorim să vizităm Cappadocia și să ne plimbăm cu un balon cu aer cald.

beautiful-vibrant-colorful-balloons-in-sunrise-light-in-cappadocia-shutterstock-531058951
Cappadocia. Sursă foto: christiantour.ro

După această experiență, am vrea să mergem în Istanbul, să bem o cafea pe malul Bosforului. să mâncăm baklava, să mergem în mijlocul oamenilor să ascultăm muzică, să ne plimbăm prin bazar și să facem negocieri, să facem scufundări în Bosfor, să mergem la Moscheea Albastră din Istanbul,Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol,  apoi, să plecăm înspre Pamukkale să ne relaxăm în ape termale. Ar merge să gustăm câte puțin din toate bunătățile turcești: menemem ( mic dejun turcesc), dolma  (un fel de sarmale- de aici provine și numele sarmalelor românești), neapărat cafeaua turcească, ceaiul și ayranul.Personal, îmi doresc să merg în locurile unde s-au filmat câteva filme turcești preferate, să beau ceai cu localnicii și să îmi cumpăr haine tradiționale.

catedrala-sf-vasile-moscova-rusia-basil-dreamstime_9513495
Catedrala Sf.Vasile din Moscova. Sursă foto: christiantour.ro

Câte povești am auzit despre RUSIA, câtă istorie, câte nume mari a dat aceasta: Dostoievski, Tolstoi ( preferații mei). Ne-am dori tare mult să ajungem în Sankt Petersburgul să ne plimbăm, să ascultăm cum oamenii vorbesc limba rusă, apoi să vizităm Catedrala Sf.Vasile din Moscova și împrejurimile.  Ce am mânca în Rusia? Începem cu pirogi, un fel de plăcinte umplute ( fie cu umplutură dulce, fie cu umplutură sărată), continuăm cu Solyanka, o supă caldă picantă, am devora instant o salată rusească numită și Olivier, și ne-am încălzi cu un pahar de medovukha, o băutură cu mai puține grade decât votca, fiind produsă în mod natural, ingredientul principal fiind mierea, care se lasă la fermentat între 15 și 5o de ani.

download
Paella. Sursă foto: Pinterest

Continuăm cu SPANIA, țara mea de suflet, unde am vizita Madrid, Barcelona, Sevilla. Ne dorim să participăm la o coridă,  festivalul flamenco, să vizităm Parcul Güell, să dăm iama prin magazine, să ne amestecăm cu oamenii de acolo.  Ne e poftă de un gazpacho autentic ( este o supă rece pe care o prepar și eu acasă, însă nu se compară cu cea din locul de origine) și de un chorizo ( cârnaț de porc cu mult usturoi și paprika afumată spaniolă). Nu am mâncat niciodată, dar am încerca paella, tortilla spaniolă, iar la desert Churros con chocolate și câte un păhărel de sangria. Olé!

pizza_27972212-1024x696
Pizza Italia. sursă foto: pinterest

Pizza, Pizza, ti prego! ITALIA. Pe lângă obiectivele pe care le vom vizita, ne dorim să încercăm pizza la ea acasă în mai multe locații. Ne-am plimba pe străzi, ne-am lua câte un panini ( mancare stradală locală) și am savura câteva cupe cu gelato. Aici vrem să petrecem cam două zile, să prindem și  micul dejun să savurăm  celebra bruschetta, risotto și neapărat pana cotta.

elvetia1
Peisaj din Elveția. Sursă foto: Pinterest

 

Și ne îmbarcăm spre  ELVEȚIA. Adorăm natura și să mergem la munte.  Ne bate gândul de ceva timp să încercăm cașcavalul elvețian și ar fi un moment bun să facem asta. Am vizita munții, locurile și am schia dacă vremea ne permite. Totodată, ni se pare interesant de mers înspre granița Elveției cu Franța pentru a vedea care sunt influențele, cum sunt oamenii, ce este specific. Am încerca o porție sau mai multe de Tartifflete, un preparat specific zonei. Ne-am muta puțin și în zona graniței cu Germania, unde găsim un preparat deosebit și care merită încercat: Alpermagnonen.

Acum că am terminat de colindat prin aceste țări, trecem la circuite exotice Christian Tourunde ne-au atras atenția India, China, Japonia, Thailanda.

india
Taj Mahal, India. Sursă Foto: Pinterest

Direct din Elveția, mergem spre INDIA, unde vrem să vizităm Taj Mahal-ul, Fortul Amer, Hawa Mahal, să ne plimbăm ( ca de obicei) și să descoperim cultura locului. Nu am încercat niciodată mâncarea indiană și ar fi un moment oportun. Ne-am făcut chiar și o listă cu ce am încerca în materie de gastronomie:  Samosa, Pui Tandoori, Lassi ( un fel de milkshake), un desert foarte popular în India, Ladoo și Chai- cea mai populară băutură din India ( ceai negru, condimente și lapte). India mă duce cu gândul la Maitrey din opera lui Mircea Eliade, la pace, spiritualitate, meditație și la cartea scrisă de Elizabeth Gilbert- Mănâncă, Roagă-te, Iubește!

 

 

China-2107x1406
Marele Zid Chinezesc, China. Sursă foto: Pinterest

CHINA. Atrizăm în Beijing și ne vom opri la Templul Cerului, cel mai mare complex de temple din China. Urmează să vizităm Piața Tiananmen și Zijin Cheng ( Orașul Interzis). Nu vrem să ratăm nici Marele Zid Chinezesc , așa că acolo ne vom petrece o zi întreagă. În materie de preparate culinare, suntem fani mâncare chinezească, cel puțin ce am mâncat până acum la diferite restaurante/food court-uri din România. Am încerca Xiaolongbao (gălușcă făcută pe abur) și tot ce ține de preparate din pui și orez. Mai mult, nu avem curajul.

 

s3-coreea-de-sud-si-japonia-226864
Fuji, Japonia. sursă foto: Pinterest.

În JAPONIA ne dorim neapărat să prindem livezile de cireși înflorite și să citim Murakami. Am vizita Fuji, Pavilionul de Aur,Fushimi Inari Taisha și cred că am merge și la Tokyo Disneyland fiindcă am înțeles că e puțin diferit. În ceea ce privește gastronomia, în Japonia este destul de scump să îți cumperi ingrediente să gătești acasă, așa că, majoritatea oamenilor preferă să mănânce în oraș sau să își cumpere mâncare gata preparată din marile supermarket-uri. Am încerca sushi, ramen (supă), tempura, mochi ( o prăjitură din orez) și neapărat să bem un vin japonez făcut din orez numit sake.

 

Asian-elephant-mother-and-babyThailand-shutterstock_81265840-1024x1024 (1)
Familie de elefanți din Thailanda. Sursă foto: chiristiantour.ro

Călătoria noastră se apropie de sfârșit și ajungem în THAILANDA unde ne vom relaxa, vom face plaja, vom face baie cu elefanții, vom lua lecții de surf, dar înainte de toate acestea vom admira luminile capitalei thailandeze, Bangkok, într-o croazieră pe râul Chao Phraya. Vom face un tur al capitalei , unde vom putea vedea cea mai mare statuie din aur a lui Budha din lume.

 

Călătoria noastră imaginară într-un ocol al pământului în 80 de zile s-a apropiat de final..Pot spune cu mâna pe inimă că am trăit tot ce am relatat aici ..chiar dacă preț de câteva minute. Voi unde ați pleca pentru 80 de zile?


 Acest articol a fost scris pentru Proba 5 SuperBlog 2019, Ocolul pamantului alaturi  de Christian Tour.christiantour-300x294

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s